Posted in Uncategorized

Folosirea capselor pentru legarea vitei de vie

cleste-legat-via-rapid-lig150-1918

Vita de vie este o planta care creste in acelasi fel cum creste o liana, iar din aceasta cauza ea are nevoie de anumite de puncte de sprijin de care sa se agate si sa fie legata ca sa poata creste vertical. Altfel, ar creste haotic, boabele strugurilor ar fi mai mici, iar in general productia de struguri ar fi mult mai saraca. Pentru ca vine primavara, cei care cultiva vita de vie ar trebui sa fie preocupati de cresterea echilibrata a plantei de vita de vie, prin legarea si dirijarea acesteia. Plantarea si intretinerea unei culturi de vita de vie sunt procese complexe care necesita atentie la detaliu si respectarea unui calendar strict.

 

Legarea viei se practica inca din antichitate, iar o modalitate moderna de legare a vitei de vie, dar si a legumelor, pomilor fructiferi sau florilor o constituie folosirea aparatelor de legat. Se leaga partile lemnoase ale vitei de vie, adica coardele. Aparatele de legat via functioneaza cu capse, precum sunt capsele Rapid, compatibile cu clestii de legat Rapid.

 

Capsele de legat via sunt proiectate astfel incat sa tina o coarda legata fara a o gatui, iar materialul din care sunt fabricate este aluminiul sau chiar otelul. Clestii de legat au containere pentru capse destul de mari astfel incat sa nu fie nevoie de o incarcare frecventa cu capse. Cand este nevoie de incarcare, aceasta se face rapid si usor, iar manerul ergonomic pe care il au unele modele le fac pe acestea sa fie extrem de usor de folosit de catre oricine.

 

Fiecare tip de cleste este compatibil cu un anumit tip de capse. De exemplu, clestii de legat via Rapid Lig 150 sunt compatibili cu capsele de tip inel Rapid C50. In cazul acestor clesti, diametrul de strangere este de 4 pana la 14 milimetri. In general capsele sunt disponibile in cutii de cate 1000, 2000 sau chiar 5000 de bucati fiecare.

 

Clestii de legat via se folosesc primavara, mai precis in luna martie, atunci cand se fac lucrari de curatare a vitei de vie, dar si de dirijare a coardelor.  In luna iunie incepe o a doua sesiune de legat via, insa de data aceasta se leaga vlastarii, operatiune care continua in lunile iulie si august.

 
O plantatie de vita de vie crescuta si dirijata corect cu ajutorul clestilor de vie si a capselor aferente poate rezista cateva zeci de ani, chiar pana la o jumatate de secol, timp in care va furniza o cantitate optima de struguri in mod constant.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s