Posted in cand a aparut primul capsator, CAPSATOARE, capsator, capsator hartie, capsator industrial, capsator rapid, capse, capse rapid, cine a inventat capsatorul, ISABERG RAPID, ISTORIA CAPSATORULUI, istoria capsatorului, istoria capselor

CAPSATORUL – Cine, cand, cum si de ce a fost inventat?

Cine, cand, cum şi de ce a inventat capsatorul?

V-AŢI întrebat vreodată cum a apĂrut capsatorul?

Ei bine, haideţi să aflăm împreună cine este inventatorul capsatorului şi de ce gasim un capsator pe fiecare birou de acasa sau de la serviciu.

Primul capsator cunoscut vreodată a apărut în secolul al XVIII-lea și a aparţinut regelui Frantei Ludovic al XV-lea. Nu se ştie exact cine l-a inventat sau cum a  ajuns acest dispozitiv la curtea regala, cert este că era folosit pentru a fixa sigiliul personal al regelui. În ceea ce privește capsele, acestea erau inscripționate cu însemnele Curții regale.

regele frantei, capsator, primul capsator din istorie, capse, sigiliu regal
Regele Frantei Ludovic al XV-lea.

Un capsator mai apropiat, ca funcţionalitate, de dispozitivul de astazi, a fost realizat şi brevetat la 30 septembrie 1841, de catre Samuel Slocum, un inventator american din New York.

capsatoare, capse, capsatoare manuale, istoria capsatorului, primul capsator, primul capsator din istorie, inventarea capsatorului, istoria capsatorului, istoria capsatoarelor
30 septembrie 1841 – Samuel Slowcum

Tâmplar de meserie, acesta a stat o vreme în Anglia, dupa care, întors în SUA, a pus bazele unei intreprinderi care producea stifturi – tije metalice, cu ajutorul cărora se îmbinau doua piese, şi care se puteau folosi şi pentru legarea colilor de hârtie.

în 1866, compania americană MFG.Co, cea care şi astăzi fabrică diverse maşini şi echipamente industriale, obţine un patent pentru un capsator care putea prinde, cu o mică bară metalică, mai multe hârtii, chiar paginile unei carţi sau parţile componente ale unei cutii din carton. În funcţie de necesităţi, capsele aveau dimensiuni diferite, cea mai mare fiind cât jumatatea degetului arătător.

capsatoare, capse, capsatoare manuale, istoria capsatorului, primul capsator, primul capsator din istorie, inventarea capsatorului, istoria capsatorului, istoria capsatoarelor
1866 – MFG.Co patenteaza un capsator care putea prinde, cu o mică bară metalică, mai multe hârtii, chiar paginile unei carţi sau parţile componente ale unei cutii din carton.

În anul 1878, americanul George W. McGill brevetează şi el un capsator cu benzi flexibile din alama. Continuă să îsi perfecţioneze invenţia şi, în anul următor, adaptează dispozitivul astfel încat, prin presiune asupra unui braţ, capsele să penetreze hârtia. Acesta îşi prezintă aparatul la Expoziţia din Philadelphia, din 1879.

mcgill_primele_capsatoare_aparute_sanco_grup_dymospecialist_articol_blog_istoria_capsatorului

Un an mai târziu, Henry Heyl dezvoltă un instrument capabil să insereze capsele şi să le şi îndoaie vârfurile în spatele colilor. De aceea Heyl este considerat ”părintele” capsatorului modern.

Henry_R_Heyl

Primele capse de birou, comercializate şi in Europa, au fost marca Bostitch, o firmă celebră, care functionează şi în zilele noastre. Capsele moderne sunt făcute din sârma îndoita, comercializate compact (lipite între ele, pentru a putea fi introduse cu usurinţă în capsator). În funcţie de modelul capsatorului, picioarele capsei pot fi îndoite în interior sau în exterior, acestea din urmă fiind mai uşor de desfacut, de aceea se folosesc, mai ales, pentru prinderea provizorie a colilor.

Pe 18 februarie 1879, George McGill patentează dispozitivul ”McGill Single-Stroke Staple Press”, primul capsator comercial de succes. Acest aparat cântărea peste 2,5 kg, era încărcat cu o singură bucată de sârmă și era capabil să străpungă mai multe foi de hârtie deodată.

capsator, istoria capsatorului, capse, primul capsator din istorie, inventatorul capsatorului, cine a inventat capsatorul

În anul 1941 a apărut tipul de capsator care este utilizat cel mai frecvent și în zilele noastre.

capsator, capse, primele capsatoare. istoria capsatorului
1955 – capsatoare de birou

În afară de capsatoarele folosite pentru a prinde hârtiile una de alta, există capsatoare care pot prinde foile de hârtie de lemn sau de panouri de lemn. Există, de asemenea, capsatoare chirurgicale folosite la prinderea țesutului cu ajutorul unor capse chirurgicale.

capsator, capsator chirurgical, capsatoare manuale, capse chirurgicale
Capsator chirurgical

In zilele noastre, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de capsatoare si capse din lume este compania suedeza Isaberg Rapid. Infiintata in 1936, aceasta a reusit sa se impuna pe piata internationala  cu o gama larga de dispozitive de prindere si fixare dedicate tuturor utilizatorilor.

Rapid_ALU953_primele_capsatoare_aparute_sanco_grup_dymospecialist_articol_blog_istoria_capsatorului_2 - Copy
Capsator Rapid ALU953
Rapid_ALU940_isaberg_rapid_primele_capsatoare_aparute_sanco_grup_dymospecialist_articol_blog_istoria_capsatorului - Copy
Capsator Rapid ALU940

Pentru mai multe detalii despre capsatoare si capse va invitam sa accesati website-ul nostru: WWW.SANCOGRUP.RO

Rapid_Metaltacker_Environment_R30_primele_capsatoare_aparute_sanco_grup_dymospecialist_articol_blog_istoria_capsatorului - Copy
Capsator Rapid R30
Rapid_Metaltacker_Environment_R28_primele_capsatoare_aparute_sanco_grup_dymospecialist_articol_blog_istoria_capsatorului - Copy
Pistol de capsat Rapid R28 – capsator de pozat cabluri
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s