Posted in masuri de siguranta, Soluţii

COMUNICAREA PERICOLELOR PENTRU PROMOVAREA SIGURANŢEI

Deşi accidentele apărute la locul de muncă sunt la un al doilea cel mai scăzut nivel din istorie, o medie de 13 accidentări apare zilnic. Potrivit OSHA (Administraţia Siguranţei şi a Sănătăţii la Locul de Muncă), principalele motive ale accidentelor la locul de muncă sunt datorate căderilor, comunicării deficitare, lipsei echipamentelor de protecţie, electrocutarea (folosirea incorectă a sistemelor de înaltă tensiune) şi operarea, paza şi întreţinerea echipamentelor, maşinăriilor şi/sau a uneltelor. Pierderile rezultate din accidentări au un impact mult mai mare decât costurile măsurabile ale unei productivităţi mai mici, al absenteismului, al unei asigurări mai mari, al pagubelor materiale. Costurile nevăzute, incluzând impactul asupra familiei, prietenilor, moralului la locul de muncă şi mult mai multe, pot fi mult mai mari decât impactul direct măsurabil al îmbolnăvirilor, accidentărilor sau pierderii vieţii la locul de muncă. Atenţionarea împotriva accidentelor este un obiectiv de importanţă majoră pentru orice organizaţie atât din punct de vedere financiar, cât şi moral.

Protejarea angajaţilor este un efort de grup care necesită obiective de siguranţă clare, stabilite de conducătorii organizaţiei, o comunicare efectivă şi un plan de simulări pe baza acelor obiective de siguranţă. Siguranţa la locul de muncă trebuie să devină o prioritate a organizaţiei. O metodă sigură şi la îndemână de a afla care sunt potenţialele pericole la locul de muncă este aceea de a angaja o firmă de audit profesionistă; o metodă mai simplă este de a merge prin unitate şi de a evalua cum îţi sunt afectate cele 5 simţuri.

Simţul tactil – Este un pericol potenţial sau real care poate proveni din contactul cu ceva, de exemplu chimicalele (pot provoca arsuri), interacţiunea cu echipamente, maşinării sau unelte care pot cauza răni, sau contactul cu sistemele de înaltă tensiune care poate provoca electrocutarea. Există un pericol potenţial sau real care poate proveni din împiedicare, cădere sau vărsarea unor lichide?

Simţul văzului – Există un pericol potenţial sau real care poate proveni din a privi spre ceva, ca de exemplu rănirea ochilor prin expunerea la lasere, lumină puternică sau particule de moloz din aer?

Simţul mirosului şi al gustului – Există un pericol potenţial sau real care poate proveni din inhalarea prafului, a gazelor de evacuare, a vaporilor de gaze, reziduuri chimice sau materiale?

Simţul auzului – Există un pericol potenţial sau real care poate proveni din scurte impulsuri de volum înalt sau expunere continuă la nivele de zgomot joase, dar periculoase, provocate de zgomotul de fond al maşinăriilor?

După identificarea potenţialelor pericole, următorul pas este identificarea acţiunilor corective pentru protejarea angajaţilor dumneavoastră. Acest lucru include totul de la un simplu panou de avertizare, până la a prescrie echipamentele personale de protecţie necesare, la a desemna zone de “Acces interzis”, aşa cum se procedează de obicei cu zonele închise şi cu procedurile lockout tag-out (procedură prin care anumite maşinării sunt blocate şi etichetate până este sigur să fie folosite din nou).

Trainingul adecvat fiecărui om şi comunicarea procedurilor de siguranţă este cea mai importantă activitate pe care o poate desfăşura cineva pentru protejarea angajaţilor. Urmarea trainingului, un standard al locului de muncă ce semnalizează clar pericolele şi acţiunile corective/protective sunt de o importanţă critică. Acest lucru poate fi realizat foarte simplu prin urmarea unor reguli orientative propuse de Organizaţia Standardelor Internaţionale sau de Institutul American de Standarde Naţionale. Ambele prescriu folosirea culorilor pentru a semnaliza nivelul de pericol.

În plus faţă de comunicarea unui mesaj specific, culorile sunt înţelese, depăşind bariera limbajului, ca un indicator al informaţiei şi variind grade de severitate, ceea ce este esenţial în trendul locurilor de muncă plurilingvistice. Dacă engleza şi spaniola, de exemplu, sunt folosite ca limbi primare, comunicarea trebuie să se facă în ambele limbi.

Ambele standarde recomandă, de asemenea, folosirea pictogramelor care sunt aplicate pentru a denota tipul accidentării care poate proveni şi echipamentele de protecţie personală necesare asociate cu rezolvarea situaţiei.

După informarea angajaţilor cu privire la procedurile de siguranţă, după semnalizarea vizuală a potenţialelor pericole şi facilitarea accesului către echipamentele de protecţie potrivite, o unitate este pregătită pentru un record solid de operare în siguranţă. Ultimul lucru de făcut rămâne recompensarea comportamentului care sprijină dedicarea firmei către un mediu de lucru sigur şi, în consecinţă, eficient.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s